Antara manfaat yang diperoleh melalui sarapan pagi adalah:
1)MEMENUHI NUTRISI YANG DIPERLUKAN
Hidangan terbaik untuk sarapan pagi adalah yang mempunyai karbohidrat atau berserat tinggi. Makanan seperti oat, bijirin dan roti gandum amat sesuai dijadikan hidangan pada waktu pagi kerana ia membekalkan tenaga dan tidak cepat lapar.
2)KURANGKAN BERAT BADAN
Sarapan pagi dengan perut yang masih kosong akan mempercepatkan pembakaran kalori secara lebih efisien.
3)TINGKATKAN DAYA TUMPUAN
Ketika anda bangun pagi, sebahagian besar tenaga dalam bentuk glukosa dan glikogen telah digunakan pada hari sebelumnya. Oleh itu, pengambilan makanan yang berglukosa diperlukan untuk menjana perkembangan otak dan daya tumpuan. Tanpa glukosa, anda akan berasa letih dan kurang tumpuan terhadap kerja yang dilakukan.
4)CEGAH SAKIT JANTUNG
Kandungan serat yang diperoleh daripada bijirin dapat menyerap kolesterol yang terdapat di dalam badan. Penyerapan kolesterol ini sekali gus mengurangkan tahap kolesterol yang boleh membahayakan kesihatan.
JADI..PENTINGNYA SARAPAN PAGI PADA KITA..SELAIN BOLEH KURANGKAN BERAT BADAN, IANYA MEMBERI TENAGA KEPADA KITA UNTUK MELAKUKAN KERJA SEPANJANG HARI.
MULAKAN HARI ANDA DENGAN SARAPAN PAGI BERSAMA D'COLLAGEN. MEMBERI TENAGA DAN NUTRISI TAMBAHAN KEPADA TUBUH BANDA ANDA!
salam, nak tau berapa harga sebotol? :)
ReplyDeleteNk tanya ni...klo ambil Dcollagen bole gemuk ke?
ReplyDelete